Over Guido Gezelle

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!
05 dec

125 jaar geleden stierf Guido Gezelle (1830-1899). Daarom is 2024 ook een Guido Gezellejaar waarin zijn leven en werk opnieuw extra aandacht krijgt. Guido Gezelle  was een Vlaams priester, dichter, taalwetenschapper, leraar én journalist. Hij mag gerust de godfather van de Vlaamse poëzie genoemd worden. Gezelle was bekend om zijn fijnzinnige gedichten over de natuur, zijn beeldend taalgebruik en zijn virtuoos taalkunstenaarschap. Een bescheiden man die voor vele generaties poëten een inspiratie was. Toen hij 125 jaar geleden overleed waren zijn laatste woorden: "‘k Geloof dat ik altijd geleefd hebbe in eenvoud en oprechtheid des harten.“ Deze oprechtheid en bescheidenheid lopen als een rode draad door zijn oeuvre. Ook vandaag blijft hij een bron van inspiratie.

donderdag 5 december 2024 om 20:00 uur

Karel Platteau is germanist. Hij doctoreerde in Nederland in 1999 aan de Katholieke Universiteit van Brabant (in Tilburg) op Guido Gezelles vertaling van The Song of Hiawatha van Longfellow en de doorwerking daarvan in zijn poëzie. Karel Platteau is voorzitter van het Guido Gezellegenootschap en hielp mee om het Stijn Streuvelsgenootschap te stichten. Hij was eerder bij ons te gast met een voordracht over koffie. 

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 5,00
Standaard € 10,00

Info: Bart Laureys

Labels: Kunst & CultuurLezingActiviteitCultuurregio Gent