Over Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago

15 dec
# 8639

Margaretha. Keizersdochter tussen macht en imago

Begeleid bezoek aan de indrukwekkende tentoonstelling in Museum Oudenaarde over Margaretha van Parma, dochter van Keizer Karel en landvoogdes van de Nederlanden.

De tentoonstelling brengt portretten en prachtobjecten samen die deze grande dame van de 16e eeuw koesterde of waarvoor zij de opdracht gaf. Een feestdis evoceert ‘het feest van de eeuw’.

zondag 15 december 2024 van 10:30 uur tot 12:00 uur

Het MOU pakt uit met een primeur: voor het eerst wordt een internationale tentoonstelling gewijd aan een bijzondere vrouw: Margaretha van Parma, dochter van Keizer Karel en dienstmeid Johanna Van der Gheynst. In haar geboortestad Oudenaarde.

Met portretten en prachtobjecten die Margaretha koesterde of waarvoor zij de opdracht gaf. Die komen voor het eerst in 500 jaar weer samen. Met ook een schitterende feestdis die ‘het feest van de eeuw’ evoceert. En met hedendaagse interventies van fotograaf Lieve Blancquaert en luitist Floris De Rycker.

Margaretha van Parma (1522-1586) is niet de minste: zij was in een turbulente tijd aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog landvoogdes van de Nederlanden. Ook in Italië was ze een societyfiguur. Ze was bovendien een echte kunstliefhebber en mecenas. Hoog tijd dat deze boeiende figuur haar correcte plaats in de geschiedenis krijgt.

Prijzen

Ticket Prijs
Standaard € 6,00

Reservatie noodzakelijk bij Bart Laureys en door betaling bijdrage gids. 

Het museumticket is niet inbegrepen in de prijs en wordt ter plaatse gekocht. Groepsticket 10 euro. Gratis met museumpas. 

Labels: Geschiedenis & ErfgoedActiviteitCultuurregio GentUitbundig