Afgelopen activiteiten

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Afgelopen activiteiten - overzicht

  1. Op
    17 okt
    inDe Pinte 
    # 3810

    Nieuw België, een migratiegeschiedenis door Tom Nagels - GEANNULEERD

    Tom Naegels, winnaar van de Prijs voor het Belangrijkste Boek van het Jaar 2022, brengt zijn bejubelde en bekroonde boek in De Pinte.

    Activiteit
    Nieuw België, een migratiegeschiedenis door Tom Nagels - GEANNULEERD
    Meer informatie
  2. Op
    30 sep
    inDe Pinte 
    # 3809

    Folkconcert met Kadril

    Davidsfonds De Pinte-Zevergem bestaat 90 jaar. Dat vieren we met een folkconcert met Kadril, zelf al 45 jaar een vaandeldraager van Folkrock in onze contreien. 

    Activiteit
    Folkconcert met Kadril
    Meer informatie
  3. Op
    28 apr
    inDe Pinte 
    # 3806

    Muziek in de Bieb met Florestan Bataillie

    Repeat: Minimal I Maximal

    Na rijp beraad en de nodige duwtjes in de rug van zijn achterban besloot Pintenaar Florestan Bataillie om een eigen plaat op te nemen met uitsluitend eigen composities voor piano.

    Florestan brengt op vraag van Davidsfonds De Pinte-Zevergem een release optreden van deze opname in de bibliotheek van De Pinte op de vleugelpiano die daar door gemeente De Pinte en Muziekschool De Pinte en partners ter beschikking wordt gesteld.

    Activiteit
    Muziek in de Bieb met Florestan Bataillie
    Meer informatie
  4. Op
    30 mrt
    inDe Pinte 
    # 3624

    Samenzang van oude Vlaamse liederen

    Leerlingen van het derde leerjaar en hun (groot)ouders zingen samen oude Vlaamse liederen o.l.v. Daniel Vanrysselberghe (zang) en Piet Bogaert (muziek).

    Deze samenzang wordt door Davidsfonds De Pinte-Zevergem georganiseerd in het het kader van Erfgoeddag 2023 met als thema ‘Beestig’. 

    Activiteit
    Samenzang van oude Vlaamse liederen
    Meer informatie
  5. Op
    25 mrt
    inDe Pinte 
    # 3620

    Jubileumviering met harpconcert en ledenfeest

    Weet u wanneer Davidsfonds De Pinte werd opgericht? 

    Het initiatief voor het oprichten van een Davidsfondsafdeling in De Pinte werd in 1929  genomen door de toenmalige onderpastoor Eerwaarde Heer Seyssens. In 1932 begon de afdeling te werken, maar omdat de zaal niet vroeger vrij was, werden het openingsfeest en de officiële stichting pas op 31 januari 1933 gevierd. 

    2023 wordt dus een jubileumjaar voor onze afdeling. We vieren het  90-jarig met een jubileumviering en een ledenfeest. 

    Vlamingen zelfbewuster maken door taal en cultuur. Vlaanderen laten groeien. De doelen van Davidsfonds zijn door de jaren heen dezelfde gebleven, alleen de invulling is veranderd. Cultuur blijft het bindmiddel om leefbare en fijne gemeenschappen uit te bouwen. 

    Na de gelegenheidstoespraak door algemeen directeur Kris Opdedrynck brengt Stef Van Vynckt een harpconcert met enkele werken van hedendaagse componisten: de Amerikaans Philip Glass, de Ests Arvo Pärt en de Belg Frank Nuyts. 

    Het muzikaal programma en de aansluitende receptie worden u aangeboden door onze afdeling. 

    Ingeschreven leden en sympathisanten kunnen daarna aanschuiven aan de feesttafel. Een uitnodiging met menu en inschrijvingskaart worden persoonlijk bezorgd. 

    Activiteit
    Jubileumviering met harpconcert en ledenfeest
    Meer informatie
  6. Op
    20 mrt
    inDe Pinte 
    # 3619

    Ons brein en de vrije wil

    Onze hersenen zijn de zetel van van onze persoonlijkheid en individualiteit. Aan de hand van wetenschappelijke inzichten en vanuit een breed perspectief zal prof. Paul Boon op een heel toegankelijke manier de structuur en de werking van onze hersenen toelichten. Zo worden creativiteit, genoegen, geluk, geloof in het hogere en vrije wil in een neurowetenschappelijk kader geplaatst en met veel beeldmateriaal geïllustreerd. Met enige humor zal de spreker wetenschap en pseudowetenschap onderscheiden en meteen ook de beperkingen van de neurowetenschap aangeven.

    Deze voordracht wordt georganiseerd door Jong Markant De Pinte-SDW, Markant De Pinte-SDW, Markant Nazareth en Davidsfonds De Pinte-Zevergem

    Activiteit
    Ons brein en de vrije wil
    Meer informatie
  7. Op
    14 mrt
    inDe Pinte 
    # 1709

    China: de snelheid van verandering. Voordracht door prof. dr. ir. Luc Taerwe.- Nieuwe Datum

    De status die China vandaag  op verschillende vlakken heeft bereikt, is te wijten aan veranderingen die de laatste decennia hebben plaatsgevonden aan een zeer hoge snelheid. Deze veranderingen worden heel gericht aangestuurd om bepaalde doelen te bereiken. In de voordracht wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van China en de invloed ervan op de huidige maatschappij, aan evoluties op het vlak van economie, infrastructuur, technologie en wetenschappelijk onderzoek.

    Prof. dr. ir. Luc Taerwe is em. gewoon hoogleraar aan UGent in het vakgebied bouwkundige constructies en National RPGE Chair Professor aan Tongji University (Shanghai). Hij heeft een breed netwerk uitgebouwd aan Chinese universiteiten. 

    Activiteit
    China: de snelheid van verandering.  Voordracht door prof. dr. ir. Luc Taerwe.- Nieuwe Datum
    Meer informatie
  8. Op
    16 feb
    inDe Pinte 
    # 3617

    Kolonisatie en dekolonisatie door een andere bril bekeken

    Wat duwde het West-Europese kapitalisme in de richting van het 19e-eeuwse kolonialisme? Hoe ‘beheerden’ kolonisaties de enorme complexiteit van Afrika en het Midden-Oosten? Wie waren de critici? Welk verzet bestond er? Waarom verloopt de postkoloniale periode dikwijls zo woelig? Zal West-Europa’s nieuwe diversiteit ooit verdampen? Ligt koloniseren achter ons?

    Vanuit een aparte kijk op kolonisatie biedt bio-ingenieur Paul C. Vossen een soms confronterend antwoord op deze vragen. Hij legt uit hoe we anders kunnen aankijken tegen belangrijke maatschappelijke uitdagingen van vandaag zoals diversiteit, neokolonialisme en dekolonisatie.

    Activiteit
    Kolonisatie en dekolonisatie door een andere bril bekeken
    Meer informatie
  9. Op
    24 jan
    inDe Pinte 
    # 3614

    De toekomst van ons drinkwater

    Klimaatverandering is de grootste bedreiging van onze toekomst en daarom is het goed om kennis en informatie rond klimaatverandering te delen met een zo breed mogelijk publiek. 

    In deze voordracht laat dr. ir. Marjolein Vanoppen ons kennis maken met drinkwater in al zijn aspecten: waar komt het vandaan, waar gaat het naartoe, hoeveel gebruiken we ervan en hoe kunnen we er duurzamer mee omspringen.

    Activiteit
    De toekomst van ons drinkwater
    Meer informatie
  10. Op
    21 jan
    # 3613

    Bezoek Gentse Boekentoren

    De Belvedère is een bewuste, majestueuze bekroning van de Gentse Boekentoren van architect Henri Van de Velde. Hij wilde er een museum van het boek van maken als bekroning van een toren vol boeken. Sinds de heropening van de Boekentoren in 2021 is de Belvedère opnieuw toegankelijk voor het publiek. Een bezoek aan de Boekentoren van Henri Van de Velde past dus goed in de programmatie van Toast Literair. Na het bezoek aan de Belvedère maken we een wandeling met de gids op het Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersnieuwstraat. Met het bezoek aan de Boekentoren start Davidsfonds De Pinte-Zevergem het jubileumjaar van het 90-jarige bestaan van de afdeling.

    Activiteit Toast Literair
    Bezoek Gentse Boekentoren
    Meer informatie